Facebook (Фейсбук) е уебсайт, най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, предлагана на над 70 езика, включително и на български. Открита е на 4 февруари 2004 г., управлява се и се притежава от частната фирма „Facebook, Inc.“  със седалище в гр. Менло Парк, щата Калифорния, САЩ.

Потребителите на социалната мрежа се групират по географско положение, месторабота, учебни заведения, интереси и други. Всеки потребител избира каква информация да въведе за себе си, както и какви групи или личности могат да имат достъп до нея. Комуникацията между потребителите в мрежата се осъществява по много начини, включително изпращане на лични съобщения, покани за участия в мероприятия, споделяне на снимки, текст, хипервръзки, видеооткъси („клипове“), създаване и участие в групи по интереси, сравнение на резултатите от тестове, участие в различни игри.

През 2012 г. Facebook има 1 млрд. потребители, спрямо 800 млн. през 2011 г., и 600 млн. през 2010 г. [3][4] Социалната мрежа е оценена на около 100 милиарда долара.

През януари 2013 г. Facebook има почти 700 млн. активни потребители (такива, които ползват Facebook поне веднъж месечно). Те представляват 51% от потребителите на интернет в света. Тя е най-използваната социална мрежа.

Към март 2013 г. съществуват и „Facebook приложения“ за почти всеки нов смартфон, като по този начин хората имат възможност да поддържат връзка със социалната мрежа по всяко време и място.

Social Graph

Social Graph е карта на:

Обекти – уеб сайтове, фейсбук страници, фейсбук групи, места, събития и др. подобни

Субекти – хората (личните фейсбук профили), които са потребители със своите потребителски данни във фейсбук

От гледна точка на фейсбук рекламата, субектите се разделят на:

 • Рекламодатели
 • Рекламна аудитория

Ако Social Graph включва субектите и обектите в себе си, екипът на Фейсбук се намесва по два начина в него:

Създава Класификатори – Групи от обекти. Една такава група е „Interests“, която цели да събира фейсбук страници на база на система от тагове. Самите тагове или категории и под-категории на фейсбук страниците също са друг класификатор

Описва Взаимодействия – Това става чрез серия софтуерни инструменти, уеб базирани, улесняващи дигиталната социална активност. Например бутон Like, който е един доста удобен, т.е. мързелив, начин за комуникация онлайн си има собствен plugin чрез който можем лесно и бързо да го интегрираме във всяка страница от сайта си. Същото е с всички останали социални бутони, последните от които са Save и Message.

Формира Условия за оценка – когато различните Класификатори групират различни обекти според субектите, на база на различни взаимодействия – могат да се създадат различни условия за качествена оценка (ранкинг), което е основата на въпросния Алгоритъм.

Какво виждате, когато сте във Facebook?

 Интереси –  това е Класификатор в Алгоритъма, който се използва при таргетиране и при фейсбук рекламата. Фейсбук страниците се класифицират по интереси на база на своите категории, под-категории, ключови думи и фрази в постове. Съответно, когато ние взаимодействаме с някоя фейсбук страница – дали относно нейни постове, дали с лични съобщения, или с Page Like (или с Page Save – новата опция за абонамент за фейсбук страници) – тя става част от някоя категория наши интереси. Всеки потребител има ТОП 10 Интереси, които се формират на база на най-честите му взаимодействия. Съответно страници, категоризирани по същите интереси ще се показват по-често на тези потребители – както органично, така и с реклама, стига да са таргетирали тази реклама към същия потребител.

Същевременно, освен нашите интереси, са важни и интересите на приятелите ни, по-точно тези от тях, които алгоритъма разпознава към даден момент като „близки приятели“. „Близки“ може да са фейсбук приятели, с които нямаме роднинска връзка – достатъчно е да сме обръщали достатъчно внимание на тяхното съдържание във фейсбук, да сме се чекирали заедно някъде или да сме си писали лични съобщения (или всичко това на куп). Съответно тези наши приятели също имат ТОП 10 Интереси, в които влизат някакви страници – там, където интересите ни се засичат, алгоритъма може да ни покаже взаимодействия от приятели.

Чекирания – Алгоритъмът не показва постове само, свързани с локацията, където живеем. Ако често пътувате до други градове и държави – ще започнете да виждате информация и от тези места. Всеки път, когато отваряте фейсбук, социалната мрежа отчита къде се намирате и кой е вашия IP адрес. Това е достатъчна информация за алгоритъма относно вашата геолокация.

Групи съдържание – Следят се тагове, хаштагове, ключови думи и фрази в постовете.

Външни източници на информация – Не забравяйте, че огромна част от уеб сайтовете имат Open Graph Protocol и най-вече – facebook pixels. Това означава, че Facebook има вариант да засича вашата онлайн активност дори, когато сте извън Фейсбук. На това се базират доста ремаркетинг и ретаргетинг практики в крайна сметка. Това са сигнали към алгоритъма.

От гледна точка на фейсбук рекламите имаме разпознаване на рекламодатели, взели ваша контактна информация (използващи Facebook Connect или Custom Audience). Също така рекламодатели, чиито сайт или app сте използвали (разпознаване чрез пиксел). Не на последно място рекламодатели, които ви таргетират динамично (Lookalike Audience).

Какво показва Алгоритъмът?

На първо място са потребителите (субектите). Предимно се виждат истории от тях и между тези истории, на второ място, са рекламите. На трето място са по-важните взаимодействия (engagement), като и тук имаме рекламни формати, които са конкретно свързани с взаимодействията. Тук включваме и фейсбук групите, където участваме като субекти – с потребителския си профил. При взаимодействията включваме и мрежата на Instagram, която се лансира все повече в NewsFeed на фейсбук. На последно място са фейсбук страниците – това, с което представяме бизнеса си.

Как работи алгоритъмът за нашият бизнес?

Фейсбук страницата е обектът, чрез който могат да се представят бизнесите пред своите клиенти. Всъщност, след като Фейсбук сериозно намалиха органичното (не-рекламното) достигане на бизнеса до клиентите му, той има три начина да бъде открит от хората във фейсбук:

Чрез рекламиране – затова рекламата вече е постоянна и задължителна част от фейсбук маркетинг активностите на всеки бизнес

Чрез директно посещение на Timeline на фейсбук страницата на този бизнес – затова е важно как изглежда вашия Timeline под мобилна версия и за настолни устройства. Също така е важно да информирате своята аудитория къде е вашия таймлайн, включвайки адреса до фейсбук страницата си в рекламните и печатни материали

Чрез търсене – ако все още не сте опита – търсачката на фейсбук работи отлично, доста сходно с тази на гугъл – можете да търсете по всякаква дума или фраза и ще получите постове или имена на обекти и субекти като резултати от търсенето. Съответно имаме Facebook SEO в две направления: On-Facebook SEO и Off-Facebook SEO.

До фейсбук страницата ви хората могат да достигнат и посредством притежаваната от вас дигитална медия – уеб сайт, различни видове уеб съдържание (например през Instant Article, Note, блог постове и пр.). Също така вас и вашите служители като част от бранда – в днешно време всеки човек може да е медия, вие и служителите ви – също.

Social Actions

Social Actions наричаме действията, които екипът на Фейсбук е създал, за да можем чрез тях да описваме взаимодействията си с другите.

Те могат да бъдат лансирани чрез органичен трафик (organic), платен трафик (paid) и „вирусен“ трафик (viral). Някой Social Actions могат да се осъществяват и от обектите (например фейсбук страниците могат да харесат някой статус).

Някой от тези Actions вече са групирани като „Engagement„:

Like – тук имаме различни обекти, които могат да бъдат харесвани – фейсбук страници, постове, коментари и пр.

Share – има Share на поста без допълване с ново съдържание от споделящия, или с допълване. Има и Share според източника – извън фейсбук (уеб страници, apps и пр.) и от фейсбук (постове, събития и пр.).

Comment и Reply – пак могат да се подразделят на такива във фейсбук и такива извън него (уеб страници с интегриран comments plugin)

Кликове – да, кликове върху снимки от постовете, видеа, GIF бутончета върху анимирани гифчета, клик върху „See more“ при по-дълги текстове на постове и пр., и пр. Всички кликове се засичат и отчитат

Задържан поглед върху обект – дори, когато задържим някой пост на екрана – това е сигнал за алгоритъма.

Разпространение на съдържанието

Ако сте собственик на фейсбук страница и очаквате само с органични (т.е. не-платени) постове да имат значим ефект за вашето представяне – жестоко се лъжете, че това е възможно.

Днес няма как да не инвестирате ЕДНОВРЕМЕННО в трите:

 • добре поддържана фейсбук страница и качествени постове
 • целенасочена и стратегически планирана, опитмизирана фейсбук реклама, която да се случва постоянно
 • присъствие с мисъл за SEO за Facebook

Фейсбук рекламата НЕ продава! Вие продавате и с фейсбук маркетинг и реклама няма как да заблудите клиентите, че продавате по-изгодно, по-качествено или по-уникално. Същевременно фейсбук рекламата има богат набор от рекламни формати и цели, съобразени с алгоритъма. Чрез добре подбрани цели вие може да се позиционирате на първи позиции в NewsFeed и не просто да достигате до много хора, а до правилните хора.

Рекламите са съществена част от алгоритъма – показват се най-често след постове от лични профили и това ги прави задължителни за всеки бизнес, който иска наистина да присъства във фейсбук.

Фейсбук търсачка

По принцип това, което е най-готиното на Фейсбук, че благодарение на алгоритъма, потребителите не се налага да търсят нещо и тогава да взаимодействат (както е при търсачката Google) – тук директно им се предлага съдържание, което алгоритъма е подбрал за тях.

Ние можем да сме част от това съдържание с поток от информация, който е най-ефективно да предоставяме от няколко източника:

 • личен профил
 • профили на клиенти и служители (чрез политики и комуникационни стратегии за това)
 • лично присъствие във фейсбук групи
 • присъствие на и чрез events и др.

Когато заговорим за търсачката, обаче, имаме съдържание в резултатите от търсене. Там най-напред отново се показват резултати от профили на приятели и хора в различни тематични групи. След това имаме медиа като видеа и снимки, а накрая е съдържанието от фейсбук страниците.

Това говори, че НЕ МОЖЕМ да си позволим да имаме не-тематични постове с ключови думи и фрази, по които биха ни търсили нашите клиенти.

Щом имаме търсачка, която работи не по-зле от тази в Google, значи неминуемо имаме и:

 • Оптимизация за търсещи машини – за съдържание във Facebook (ON-Facebook SEO)
 • Оптимизация за търсещи машини – за съдържание извън Facebook (OFF-Facebook SEO)

Фейсбук Timeline и страница

Голяма част от мобилните потребители използват търсачката на фейсбук, за да достигат до Timeline на бизнес фейсбук страница. Мотиватор за това може да е телефон или уеб сайт, който искат да открият за съответната фирма, или пък някоя услуга.

Идеята е да търсите всякакви подходи да подтиквате вашите потребители постоянно да посещават вашия Timeline и да получават полезна информация от него. Това е един от най-силните сигнали за алгоритъма, че вашата фейсбук страница е важна за тези хора… и имате доста варианти да ги подтикнете да ви посетят:

 • ежеседмични фейсбук промоции (игри, конкурси и пр.);
 • постоянни продукти на промо-цена в Shop секцията;
 • активиране на рейтинги и ревюта (след последните ъпдейти вече всяка фейсбук страница може да ги активира от настройките);
 • активация на всички полезни табове (секции) от страницата;
 • полезни информативни постове;
 • добре подбрано име на фейсбук страницата;

– добре подбрано съдържание за About секцията на страницата;

– насочване през уеб сайт, печатни м-ли и пр.;

– и много други.

Посещението на Timeline е доста важно – почти толкова, колкото да посетят фирмения ви уеб сайт. Защото днес фейсбук страниците придобиват значимостта на втори уеб сайт за вашата компания – там са вашите потенциални и настоящи клиенти, няма как да е друго яче само поради този факт.