Какво представлява уеб дизайнът?

Уеб дизайнът представлява стилна и визуална подредба на всички елементи в сайта – цветова гама, фон, менюта, лого, слайдове, визуални ефекти, снимки и изображения, видео клипове, избор на шрифт и цялостна разработка и оформление на външния вид, който формира общата конкретна визия и тематика на сайта.

Уеб дизайнът е част от графичният дизайн. Най-ефектната част на уеб дизайна е компютърната анимация, която може да представи вашият бизнес, продукт или услуга по уникален и завладяващ начин.

Уеб дизайнът включва много  различни умения и дисциплини в производството и поддръжката на уебсайтове. Различни аспекти на уеб дизайна включват уеб графичен дизайн, дизайн на интерфейса, UX (от англ. user experience ) дизайн и СЕО оптимизация за търсещи машини. Някои практикуват само някои от дисциплините, докато други работят над всичките. Терминът уеб дизайн обикновено се използва, за да опише процесът по изработката на дизайна за потребителя (т.нар. front end). Уеб дизайнерите трябва,  да са наясно с ползваемостта (т.е. сайтът да може да бъде лесно използван от потребителя, да е полезен) и да е наясно с всички последни тенденции и изисквания към един сайт.

Важно е да се разбира разликата между уеб дизайн и уеб разработване, като второто освен уеб дизайн обикновено включва и изпълними програми или скриптове, които се изпълняват отдалечено на сървър, а техният резултат се визуализира посредством уеб страници.

Уеб дизайнерът се занимава с изработването на уеб страници в Интернет пространството. Той може да създава цялостен уеб сайт или апликация, както и конкретна част от конкретният уеб продукт. При създаване на цялостен проект за уеб сайт, уеб дизайнерът трябва да премине през всичките му основни етапи.

Създаване на дизайни за сайтове

Създаването на уеб дизайн е основен етап от процедурата по изработка на сайт. В процеса на работа, дизайнери и програмисти трябва да спазват всички важни и основни HTML, CSS и SEO правила и стандарти, така че след като дизайнът на сайта бъде завършен, той да може да функционира правилно и безпроблемно под всички основни и най-често използвани браузъри (Internet Explorer, Google Chrome, Google Chrome Mobile, Mozilla, Opera, Safari).

Тематика, целенасоченост и функционалност

Процесът при изграждането на дизайна на вашият сайт, би трябвало да започне с изясняване на виждането и концепцията ви за сайт. Неговата тематика, целенасоченост и функционалност, според дейността и услугите, които предлагате. Както и правилното подбиране на цветова гама и подходящи шрифтове за лого и текстово съдържание в началната и всички други вътрешни страници от сайта.

 Стил и  идеи за добър уеб дизайн

Дизайнът на сайтът ви е вашето лице в интернет мрежата.  Затова той трябва да бъде свеж, модерен  и професионално изработен. Цялостната визия на сайта  трябва да  привлече и задържи погледа на потребителя, който е попаднал в сайта ви и в комбинация със съдържанието му, да го накара да остане възможно най-дълго време, да го разгледа подробно, да научи нещо ново и интересно за вашият бизнес, или пък да си поръча даден продукт, ако сайтът ви е електронен онлайн магазин.

При изработване на дизайна на проекта, всеки добър уеб дизайнер е длъжен да се придържа към стила и в същото време да не прекалява с излишни елементи или прекалено големи по размер файлови изображения.

Направата на уеб дизайн е сложен процес, с много тънкости и специфични моменти, който изисква богат и професионален опит, творчески и нестандартни решения, както и съобразяване с всички основни уеб стандарти и специфичните предпочитания на клиента.

Задължително образование:

За извършването на професията Уеб дизайнер е необходимо  завършено образование бакалавърска или магистърска степен по специалността „Уеб  или графичен дизайн“ или изкаран курс, който упълномощява лицето да извършва дадената професия.

Източници на информация:

https://bg.wikipedia.org/

https://gradivnite.com/

https://savovdesign.com/